Skapa ikoner till din Mac

Written by Vivian in Mac
 Tweet

På Mac så används .icns (Mac ikon fil) formatet, den består av ett antal bilder i olika storlekar upp till 512x512px (en ny standard i Leopard). I den här tutorialen så kommer vi lära oss hur man gör en Mac ikon.

Jag antar att du redan har dina bilder i PNG format. Du kan skapa dina egna bilder med ett bildredigerings program som Photoshop, eller så kan du hitta bilder på internet (kom ihåg att respektera copyright, men för personlig användning så borde det inte vara ett problem).

Icon Composer

För att göra en ikon av dina bilder så rekommenderar jag Apple’s egna “Icon Composer” program. Detta program är tillgängligt i Developer mappen om du har installerat XCode tools. Annars så kan du hitta XCode tools på din Leopard installations DVD under “Valbara installationer”.

Som du ser nedanför så är det enkelt att använda programmet. Bara dra in dina olika bilder för ikonen till delen som matchar deras storlek, och välj det kopierings alternativ som du vill använda.

Om du inte ha en bild for några av storlekarna, så kommer alternativet “Kopiera till mindre storlekar” fylla i de tomma platserna. Du kan skapa en ikon med en enda 512x512px bild, men om du vill att din bild skall vara skarp i mindre storlekar så är det bättre att fixa det för hand.

Det är vad som skiljer ikon amatörerna från de professionella.

Du kan hitta en bra artikel om hur viktigt det är på mantia.me.

Om du väljer “Förhandsvisning” i botten av Icon Composer fönstret, så kan du se hur din ikon kommer se ut med olika storlekar, för att se om du behöver förbättra något.

Img2icns

Denna applikation, som är gratis och som du hämtar här, ger dig ett enklare och snabbare sätt att skapa en ikon. Den ger inte support för olika storlekar, och skapar samma effekt som alternativet “kopiera till mindre storlekar”. Dra en bild på applikationen och din ikon är skapad.

Den här applikationen är speciellt användbar om du inte vill installera (den ganska stora) XCode Developer Tools applikations samlingen.


Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Submit

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.